Google+ Kinetoterapie, masaj anticelulitic, de relaxare, fizioterapie Drumul Taberei

Masajul şi gimnastica sugarului sănătos

Pentru a înţelege mai bine necesitatea gimnasticii şi masajului pentru sugar şi copilul sănătos, trebuie sa ştim ce e în regulă sau ce nu cu copilul nostru. Dincolo de problemele de sănătate pasagere (gripa, răceală, colici), trebuie sesizate şi alte probleme de sănătate fizică sau psihică.

În cele mai multe situaţii, părinţii sunt cei care sesizează primii aceste probleme şi alertează medicul, ei fiind cei care se află în permanenţă lângă copil, îi observă evoluţia şi eventualele  nereguli.

Relataţi medicului specialist (în cazul de fata recuperator sau neurolog pediatru) orice observaţie referitoare la o eventuală neregulă în comportamentul motric al copilului. El este cel în măsură să vă îndrume şi să vă sfătuiască corespunzător! Dar, pentru a putea face acest lucru, trebuie să fiţi un părinte bine informat.

Câteva dintre beneficiile gimnasticii, încă de la această vârstă fragedă:

  • îl ajută pe micuţ să integreze segmentele corpului (mânuţe, picioruşe) în schema de mişcare globală. Îl face conştient de existenta acestora;
  • ajută la o oxigenare mai bună a tuturor organelor şi sistemelor, astfel încât va dormi mult mai liniştit după o jumătate de oră de gimnastică;
  • va îmbunătăţi digestia, fiind un mijloc ajutător în combaterea constipaţiei (frecvent întâlnite la sugari);
  • un copil care a făcut gimnastică va fi mult mai activ, mai vivace şi mai deştept decât un copil care nu a beneficiat de aceasta;
  • un sugar stimulat prin mişcări de gimnastică va putea să meargă mai repede.

Pentru o eficienta maximă, e bine sa combinam gimnastica cu masajul.

Trebuie specificat faptul ca masajul sugarului are alt scop decât masajul la adult! Astfel, masajul ajuta sugarul, atingerea fiind un mod de stimulare şi conştientizare a propriului corp. Manevrele de masaj sunt diferite fata de masajul la adulţi, ţinând cont că specialistul kinetoterapeut va evita manevrele cu puternic impact asupra corpului şi se va axa pe manevre blânde, uşor stimulante, care să confere micuţului confort şi siguranţă.

Cele mai frecvente probleme la sugari sunt durerile de burtica provocate de colici; acestea pot fi ameliorate prin masaj, manevrele blânde având rolul de a ajuta digestia şi de a calm crampele.

O şedinţă nu va depăşi 45 de minute, aceasta fiind, în medie, toleranţa sugarului şi a copilului mic. Totodată, trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii de desfăşurare ale masajului şi gimnasticii: camera să fie călduroasă, manevrele sa fie executate la cel puţin 30 minute după ce copilaşul a mâncat, iar acesta să fie sănătos, fără manifestări febrile.

Este de preferat ca primele şedinţe de masaj şi gimnastică să fie făcute de un specialist în domeniu kinetoterapiei, întrucât acesta ştie ce e cel mai potrivit pentru copil, în funcţie de stadiul lui de dezvoltare motrică. Apoi el vă va sfătui cum să executaţi corect manevrele, putând astfel să suplimentaţi şedinţele efectuate intr-un cadru specializat.

 

MIC GHID DE CUNOAŞTERE A SUGARULUI ŞI COPILULUI

pentru identificarea eventualelor problemelor fizico-psihice

Iată câteva lucruri generale pe care orice părinte trebuie să le cunoască în ceea ce priveşte dezvoltarea normala a schemelor de  mişcare la copil, precum şi pentru sesizarea eventualelor întârzieri.

DEZVOLTAREA NORMALA A SUGARULUI SI COPILULUI MIC (0-12 luni)

Este important să ştim ca fiecare copil îşi are propriul ritm de dezvoltare, că nu exista un progres continuu şi că nu toţi copiii trec prin toate fazele de dezvoltare enumerate mai jos.

 La nou-născut, mişcările sunt fără scop şi fără efect anume, pentru ca în prima lună să urmărească un obiect cu privirea, iar la 2 luni să înceapă să îşi controleze capul.

La 3 luni se joacă cu mâinile, cercetându-le, gângureşte; îşi menţine capul ridicat.

 

STADIUL II (4-6 LUNI) - STADIUL MISCARILOR NECOORDONATE

La 4 luni începe să deschidă mâna, pentru ca la 5 luni să aibă un control foarte  bun al capului.

La 6 luni se rostogoleşte de pe burtă pe spate,se târăşte în toate sensurile şi toate modurile; poate fi pus în poziţia şezând şi îşi recunoaşte mama.

 

STADIUL III (7-10 LUNI) - STADIUL DE DEBUT A COORDONARII

La7 luni se ridică în aşezat şi stă fără sprijin sau uşor sprijinit lombar, folosind mâinile pentru a se ridica sau pentru a-şi menţine echilibrul.

La 8 luni se ridică în poziţia aşezat fără ajutor şi se rostogoleşte cu alternanţă coordonată a flexiei şi extensiei braţelor şi gambelor.

La 9 luni se ridica in 4 labe, pentru ca la 10 luni să înceapă să stea singur in picioare.

La 11 luni stă în picioare, sprijinit face paşi şi poate sta singur câteva secunde.

La 12 luni nu are încă reacţii de echilibru în mers, dar poate merge în lateral ţinându-se de mobilă sau ţinut de o mână.

Monday the 23rd. © 2012 Apollo Happy Med. Toate drepturile rezervate.